Jornada debat del projecte europeu: Teen Aambassadors Across Europe al Caixafòrum de Barcelona

Dimarts, 12 de novembre de 2019 a les 00:00

El dilluns 11 de novembre, els centres educatius de Catalunya que formen part dels TEEN AMBASSADORS ACROSS EUROPE van ser convocats a participar en la primera jornada debat de la mà del programa Caixaescena. L’Institut de Vallbona d’Anoia és un dels centres participants en aquest projecte europeu de bones pràctiques teatrals. 


La trobada ha estat dinamitzada per la periodista Júlia Bertran, líder del projecte, Cristina Cazzola (Segni New Generations Festival, Itàlia) i un dels seus socis, Henrik Kohler (Teatercentrum- April Festival, Dinamarca).
A la jornada hi han participat les professores del centre, Carme Flores i Xesca Vela, que també formen part del projecte i cinc alumnes de la companyia de l’institut No res Teatre, Aitana Martil, Guillem Hervàs, Mariona Robert, Delia Patón i Jacob Fekkak.
Ha estat una experiència gratificant per l’alumnat al ser escoltats per programadors dels teatres de Barcelona i comarques, directors teatrals i especialistes en el món de les arts escèniques. L’Aitana ha verbalitzat al debat que s’ha sentit escoltada i que li agradaria que els espectacles pels adolescents no els fessin tan infantils. Li agradaria veure espectacles protagonitzats per joves i així poder empatitzar. La Delia deia que s’havia sentit important ja que explicaven als grans les seves idees i eren escoltades. Hem estat tots a la mateixa sala, professors, alumnes i experts del teatre, diu la Mariona, i ha estat una fantàstica combinació. Per altra banda, en Guillem pensa que li ha servit per veure que hi ha molta gent que fa teatre i que s’interessa molt per tot el món de l’art. “Quan estàvem tots junts em sentia un més, i amb tot el que hem dit crec que tots, no només jo, hem après moltes coses noves i interessants que ens serviran en les arts escèniques”.
Una de les idees amb les que hem sortit de la jornada és que els joves poden ajudar a co-programar els teatres i festivals artístics. S’han adonat que el que pensen importa i que és essencial que difonguin el plaer per veure teatre. Els joves que fan teatre i estimen el que fan són uns grans ambaixadors per als seus companys que són NO PÚBLIC. És a dir, aquells adolescents que no van al teatre, i poder motivar-los. Per aconseguir influencers adolescents teatrals cal formar a aquest jovent i empoderar-los culturalment. Aquesta és una bona pràctica teatral que la Mostra de teatre d’Igualada comença a implementar. Els festivals europeus que participen en el projecte TEEN AMBASSADORS ACROSS EUROPE utilitzen diferents metodologies per crear públic adolescent capaç de contagiar la màgia del teatre de forma apassionada i crítica. A l’Institut Vallbona d’Anoia volem despertar la mirada artística dels nostres adolescents, de primer a quart de l’ESO. Els ofertem la possibilitat de fer teatre, de veure espectacles i d’analitzar-los. Apostem per un públic jove que aprengui a gaudir i compartir experiències artístiques i vivencials.

Xesca Vela

Darrera actualització: 12.11.2019 | 20:27