L’Anoia, en alerta per onada de calor

Dijous, 2 d'agost de 2018 a les 00:00

Font:

http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/onada_de_calor/

Font: 

http://infoanoia.cat/lanoia-alerta-onada-calor/

Consells davant l'onada de calor:

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquestes previsions indiquen que un episodi d'onada de calor afectarà de manera generalitzada el territori a partir d'avui i fins a mitjans de la propera setmana. En el cas de l'Anoia, el Servei Meteorològic ha emès una alerta per altes temperatures fins dissabte.

A més, seguint el seu protocol intern i d'acord amb aquesta situació, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d'alerta el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Protecció Civil demana a la ciutadania que, amb caràcter general, s'hidrati sovint i eviti sortir al carrer en les hores de màxima insolació, entre d'altres consells.

Cal tenir en compte que les temperatures són extremes en relació a l'època de l'any i a cada municipi. El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d'estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per exemple, a Igualada aquest llindar es situa en els 38 graus. Quan aquests valor es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d'onada de calor.

Avís per superació del llindar d'ozó troposfèric

Per altra banda, el Departament de Medi Ambient ha informat que es preveu que aquest dijous els nivells d'ozó troposfèric siguin elevats, amb possibilitat de superar el llindar d'informació (>180 µg/m3 horari) a diferents zones de qualitat de l'aire, entre les quals la comarca de l'Anoia. A l'igual que en el cas de l'onada de calor, es recomana a persones amb malalties cardíaques, respiratories, nadons, preescolars i embarassades, que redueixin activitats amb esforços intensos, realitzades a l'aire lliure.

A més de la capa d'ozó, que protegeix de les radiacions ultraviolades (raigs UV) procedents del sol, l'ozó també es troba a la capa de l'atmosfera més propera a la superfície terrestre (l'anomenada troposfera, que comprèn el tram d'atmosfera entre el sòl i uns 10 km). Aquest ozó s'anomena ozó troposfèric i se'n fa seguiment mitjançant la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) perquè és un contaminant.

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca.

També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.

Darrera actualització: 18.01.2019 | 12:50

Imatges