Festa del Roser

Mare de Deu del Roser de Vallbona d´Anoia (Anoia - Barcelona)
El dia del Roser, dilluns de Pascua Granada, és la celebració festiva local més important del calendaria a Vallbona d'Anoia.

Consisteix en la celebració de dos actes molt importants i vinculats entre si. Al matí, de marcat carácter religiós, es fa el traspàs de càrrecs de les Administradores al davant de la porta de la casa de cada una.

El traspàs es fa en presència del Mestre de Cerimònies i és simbolitzat per la donació de l'estadal ( ciri bellament ornamentat) per part de cada Administradora sortint a la nova administradora.

Seguidament, la comitiva formada per les Quatre Administradores- dues sortint i dues entrant- acompanyades dels joves Pabordes, el Mestre de Cerimònies, la Comissió de Festes, els músics es dirigeixen a l'església on presideixen l'Ofici. Un cop finalitzat es va en  processó amb la Mare de Déu del Roser per els Quatre carrers que formaven el nucli antic el poble. Acabada la processó, el Mestre de Cerimònies i els músics acompanyen les Administradores a casa seva.

A la tarda, la celebració comença amb el Llevant de Taula de Roseres i Pabordes per les cases de tot el poble.  Poc despres ja em el vestuari de gala es dirigeixen tots cap a la Plaça de l'Església on té lloc el traspàs de càrrecs de Roseres, i segidament, el Ball de la Garlanda de Roseres i Pabordes.

Al vespre la festa contina en un to més distès, tot i mantenint un cert ceremonial, amb un Cafè-Concert i el Ball de Nit amb orquestra moderna.