Vallbona suspèn les Festes del Roser

Dimarts, 14 d'abril de 2020 a les 17:45

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia i la Confraria del Roser suspenen la tradicional celebració que havia de tenir lloc l'1 de juny

Com tantes celebracions que tenien lloc durant aquestes dates, la Festa del Roser de Vallbona d’Anoia s’ha vist també afectada per la situació d’emergència sanitària degut a la pandèmia del Covid-19. L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia i la Confraria del Roser comuniquen que la celebració més important del calendari festiu de Vallbona queda suspesa per aquest 2020 i s’emplaçen dins aquest 2020 a tornar a parlar de la seva celebració.
Vallbona d’Anoia es suma així a les accions de prevenció que s’estan duent a terme arreu del territori per evitar un possible rebrot de nous casos, amb un gest d’auto-responsabilitat que pretén evitant situacions d'aglomeració, promoure el distanciament social i protegir la salut els ciutadans de Vallbona d'Anoia.

Una festivitat popular que s'entronca amb la tradició litúrgica des del segle XVI
La Festa i la Fira del Roser i el Ball de la Garlanda són les celebracions locals més importants i viscudes pels vallbonencs i vallboneques. Durant el dilluns de la Pasqua Granada o Pasqua de Pentecosta es celebra durant el matí el traspàs de càrrecs de les Administradores, representació que obre la diada fins a la litúrgia de l’Ofici solemne i la posterior processó que ressegueix amb la Mare de Déu del Roser els Quatre carrers que van veure néixer la vila. Durant la tarda, després del Llevant de Taula de Roseres i Pabordes es celebra el traspàs de càrrecs de les Roseres, celebrat amb el Ball de la Garlanda de Roseres i Pabordes. La diada acaba amb un cafè-concert i ball de nit. I a l'entorn de la data es celebren altres activitats, com la Fira del Roser el diumenge de Pentecosta, fira que rep el nom del tradicional tortell, protagonista també d'un disputat concurs gastronòmic de receptes.
Gran part del material que documentava l’origen de la festivitat es va perdre amb l’incendi de l’església vella de Vallbona i ha estat la tradició oral, la recerca en arxius i la passió amb que s’hi han bolcat els veïns de Vallbona que la celebració ha perviscut, amb una devoció que té part de les seves arrels en la dedicació d’una capella a la Mare de Déu del Roser al desaparegut temple, el 1580.

Darrera actualització: 14.04.2020 | 17:49