L'Institut de Vallbona d'Anoia, celebrar el Dia Mundial del Teatre, el 27 de març amb el projecte Odissea

Dimarts, 14 d'abril de 2020 a les 00:00

A l’Institut Vallbona d’Anoia ens hem transformat en Persones-Poema per celebrar el Dia Mundial del teatre. La proposta es va realitzar des de l’optativa d’Arts Escèniques i Dansa de 4t d’ESO. Havíem reservat el 27 de març, ja que és pròpiament el Dia Mundial del Teatre, per enregistrar a les persones voluntàries de la comunitat educativa del centre. Cadascú havia de llegir versos de l’Odissea d’Homer, traduïda per Joan Francesc Mir, a diferents espais del centre. I quan ja havíem seleccionat amb l’alumnat d’Arts Escèniques les escenes a treballar, com la presentació dels déus i Ulisses, el Ciclop Polifem, Circe la fetillera, les sirenes i trobada amb Penèlope, es presenta un altre inconvenient… tothom a casa des del 13 de març i no tornem fins a nou avís.

El COVID-19 havia arribat a Catalunya i concretament a la Conca d'Òdena amb intensa virulència. Ningú pensava que trigaríem tant en tornar a la feina, tants projectes enlaire… Però l’Odissea estava encara bategant. Per què no l’engeguem des de casa, que tothom llegeixi els versos assignats, vestits de grecs i gregues, a l’estil Corifeu, narradors de la història. I així ha estat. Almenys durant algunes hores del confinament, a l’Institut de Vallbona d’Anoia es van crear escenaris grecs casolans fent homenatge als versos d’Homer. Els vídeos anaven arribant amb les aportacions del professorat, conserges, famílies i adolescents… tots membres d’una comunitat educativa confinada però connectada, i creant conjuntament un objectiu comú, ser persones-poema.

El teatre genera vida, genera il·lusió i diversió, ens provoca comunió interna. És la invocació a la vulnerabilitat humana que necessita de la cultura per alimentar l’ànima, per ser abans de tenir. Que els clàssics ens guiïn: Parla’m, oh Musa, d’aquell de les mil cares... [...] #joemquedoacasa #joactuo

Xesca Vela, professora de ciències i d’Arts Escèniques. 

Darrera actualització: 14.04.2020 | 13:08