L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia i la Confraria del Roser suspenen el Treure Ball i la Processó del dilluns del Roser

Divendres, 26 de març de 2021 a les 00:00

Tot i això es preparen alguns actes per aquells dies en petit format 

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia i la Confraria del Roser han acordat suspendre la celebració del Treure Ball i la Processó del dilluns del Roser, unes de les celebracions més important del calendari festiu de Vallbona. 

Per prevenció i responsabilitat els organitzadors consideren que encara no es moment i creuen que cal tenir aquest gest d’auto-responsabilitat i evitar situacions d'aglomeració o apropament social, que son els que es donen en aquests actes.

Tot i això, l’Ajuntament i sempre que la situació ho permeti, està programant un seguit d’actes a petit format i amb totes les mesures de seguretat que demana el moment i adreçats a tots els públics.  

Una festivitat popular que s'entronca amb la tradició litúrgica des del segle XVI
La Festa i la Fira del Roser i el Ball de la Garlanda són les celebracions locals més importants i viscudes pels vallbonencs i vallboneques. Durant el dilluns de la Pasqua Granada o Pasqua de Pentecosta es celebra durant el matí el traspàs de càrrecs de les Administradores, representació que obre la diada fins a la litúrgia de l’Ofici solemne i la posterior processó que ressegueix amb la Mare de Déu del Roser els Quatre carrers que van veure néixer la vila. Durant la tarda, després del Llevant de Taula de Roseres i Pabordes es celebra el traspàs de càrrecs de les Roseres, celebrat amb el Ball de la Garlanda de Roseres i Pabordes. La diada acaba amb un cafè-concert i ball de nit. I a l'entorn de la data es celebren altres activitats, com la Fira del Roser el diumenge de Pentecosta, fira que rep el nom del tradicional tortell, protagonista també d'un disputat concurs gastronòmic de receptes.
Gran part del material que documentava l’origen de la festivitat es va perdre amb l’incendi de l’església vella de Vallbona i ha estat la tradició oral, la recerca en arxius i la passió amb que s’hi han bolcat els veïns de Vallbona que la celebració ha perviscut, amb una devoció que té part de les seves arrels en la dedicació d’una capella a la Mare de Déu del Roser al desaparegut temple, el 1580.

Darrera actualització: 26.03.2021 | 10:20