Comitè d'Acollida als Refugiats

Dijous 15/09/2016
Vallbona d'Anoia hi serà

Comitè d'Acollida als Refugiats

El Comitè d'Acollida de persones refugiades de la Generalitat de Catalunya s'està coordinant amb Ajuntaments i altres administracions per planificar l'acollida de les persones refugiades amb les màximes condicions.

Amb aquesta finalitat, el Comitè ha elaborat un inventari de recursos que pot ser omplert, tant per persones a títol individual, com per entitats, empreses o la pròpia administració local en la que es sol•licita el tipus de recurs que es pot oferir. Els recursos que es poden oferir poden ser tant de caràcter material (habitatges, equipaments residencials, cessió d'espais formatius, etc.) com immaterial (formació i orientació per al treball; servei de traducció, interpretació o mediació intercultural; servei d'acompanyament personal, escolar o familiar; formació en idiomes o alfabetització; prestació de serveis de salut complementaris; realització d'activitats de lleure i esports, etc.).

Refugiats Odissea1

I Vallbona d'Anoia hi serà?

Vallbona d'Anoia, evidentment hi prendrà part, ja fa mesos que el poble es mou mitjançant diferents entitats. Els avis van ésser els primers a l'abril i el jovent més tard per la setmana de la joventut.

El divendres 1 d'abril, el Casal d'Avis van ser els primers en posar fil a l'agulla, n'Enric Morist, coordinador autonòmic de la Creu Roja a Catalunya, amb una presència d'unes vint-i-cinc persones, va posar els punts sobre les “i”. Tots els presents interessats i sensibilitzats entorn el tema van generar un debat molt dinàmic, durant força estona. En el Casal de Vallbona es van apuntar les primeres pautes pel pla d'acollida de refugiats a la comarca de l'Anoia.

El dimecres 27 de Juliol, el Jovent de Vallbona, en el context de la Setmana de la Joventut, van tractar el tema, amb la xerrada “Com es tracta a l'estat Espanyol als refugiats” i l'afirmació de “El sistema d'asil espanyol: Poc acollidor”. Un membre d'Amnistia Internacional i Albert Carrasco de la Plataforma de Refugiats del Penedès foren els conferenciants; més tard actuaren Vinyartístics amb lectures sobre l'exili i refugiats.

L'Ajuntament de Vallbona durant el mes de setembre acollirà l'exposició fotogràfica ‘Refugiats, l'Odissea cap a Europa'. En aquesta s'informarà els passos a seguir per fer les donacions, siguin materials, culturals, lúdiques, etc. L'exposició serà entre els deis 21 i 30 de setembre.

Les imatges que es mostren recuperen bona part del trajecte que han de fer les persones refugiades després del perillós viatge de Turquia a Lesbos. Les fronteres entre Sèrbia i Hongria o entre Grècia i Macedònia també formen part d'aquest llarg periple de les persones refugiades. Les fotografies es complementen amb informació sobre aquesta crisi migratòria.

El Comitè per a l'Acollida de Persones Refugiades, creat ara fa pocs mesos per la Generalitat de Catalunya, en cedeix la utilització d'una còpia de la mà de la Diputació de Barcelona, que la fa arribar als municipis de la província.

Aquesta iniciativa afavoreix una nova visió de la crisi dels refugiats més enllà de la “crisi migratòria”.  El Consell Comarcal promourà l'acolliment de l'exposició en aquells municipis de la comarca que estiguin interessats.

Refugiats Odissea2

Què ha de fer el ciutadà o l'entitat interessada en oferir algun recurs?

Les persones i entitats interessades han d'emplenar la fitxa d'inventari, que trobaran a la web o al mateix Ajuntament i presentar-la, o enviar-la a l'adreça mail vallbona@diba.cat 

Un cop presentada la fitxa, l'Ajuntament tractarà la informació i la farà arribar a la Direcció General per a la Immigració, on quedarà enregistrada en una base de dades per tal de facilitar la gestió dels recursos per a l'acollida de persones refugiades.
Un cop la informació sobre els recursos que s'han ofert s'incorpori a la base de dades, la Direcció General per a la Immigració enviarà un avís de recepció a la bústia de correu electrònic que la persona interessada ha indicat en el fitxa d'alta a l'inventari.

Vallbona dins del Comitè d'Acollida als Refugiats

Qui gestionarà els recursos?

Les entitats gestores que oficialment tenen designat l'acolliment de les persones refugiades (ACCEM Associació Comissió Catòlica Espanyola de Migració, CCA(R) Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i Creu Roja Catalunya) seran les entitats gestores dels recursos. Les entitats gestores es posaran en contacte directament amb la persona titular del recurs o servei per tal d'informar i establir les condicions en què es gestionarà el servei (data d'inici, termini d'ús, etc.).

 

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/20419-Inventari-de-recursos-per-a-persones-refugiades?category=7610da42-a82c-11e3-a972-000c29052e2c&temesNom=Serveis%20socials&moda=1

 

Vull inventeriar, sense moure'm de casa.

  • Anar a www.eacat.cat > Tràmits.
  • Fer clic a: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
  • Fer clic a TSF-Recollida informació per a l'acollida de refugiats
  • Fer clic a: Tramesa de la fitxa d'inventari (AJ-DGIM)
  • Apareix una pantalla amb el botó que diu Descarrega de color verd. Si el botó és vermell és que cal que us habilitin per fer el tràmit.
  • Clicant-lo, es descarregarà un formulari a l'ordinador on s'hi traslladaran les dades aportades pel ciutadà.
  • Després, s'ha de signar digitalment i prémer el botó Envia per trametre'l a la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania.

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 15/09/2016 10:14